ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ: https://drive.google.com/folderview?id=0B2R6tNC3qVhKako0Mm5FRkxqcWc&usp=sharing

Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013Παραθέτω το παρακάτω ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την πορεία των ΓΟΧ της Ελληνικής επικράτειας.
Θέλω να πώ και να διευκρινίσω στους αδελφούς, ότι όσα γράφω είτε στα σχόλια, είτε αλλού, είναι μία αντικειμενική άποψι που θα πρέπη να την προσέχουν ιδιαίτερα γιά να αυτοκριτικάρωνται ακριβέστερα. Είναι καλό να ακούν τη γνώμη ενός τρίτου, που δεν ανήκει στις τάξεις τους. Είναι η γνώμη του καθαρότερη και τους καθρεφτίζει όπως είναι και όχι όπως νομίζουν αυτοί ότι είναι. Βλέπω από αυτά που γράφετε ότι όλοι θέλετε να επαινώ την ....στρούγκα σας! Εδώ είναι το πρόβλημα με σας, ότι δεν συναισθάνεσθε και δεν αναγνωρίζετε την ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ. Οταν αυτό το καταφέρετε και το επιτύχετε τότε υπάρχει η ελπίδα της ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗΣ ΣΑΣ από τους ...τυράννους σας.
Τώρα αυτό το ΑΛΑΛΟΥΜ που παρακατω περιγράφεται και διαζωγραφίζεται (με όλες τις παραμέτρους τους), πότε και πώς θα ξεκαθαρισθή, προς το παρόν είναι ..... άγνωστον!!!Μνημόνιο πορείας των ΓΟΧ

1. Το 1924 έγινε η αλλαγή του Ημερολογίου. Μετά την αλλαγή, μια βδομάδα μετά συνεστήθη ο «Σύλλογος των Ορθοδόξων» των Παλαιοημερολογιτών, ο οποίος μετεξελίχθη «Ελληνική Θρησκευτική Κοινότητα των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών», παρά την αντίδραση του Χρυσ. Παπαδοπούλου. Η Κοινότητα αυτή μέχρι το 1935 ασκούσε την διοίκηση της Εκκλησίας ΓΟΧ.

2. Το 1935 οι Δημητριάδος Γερμανός, πρώην Φλωρίνης Χρυσόστομος, και Ζακύνθου Χρυσόστομος προσεχώρησαν στους ΓΟΧ και ανέλαβαν την ηγεσία τους. Χειροτόνησαν τέσσερες νέους επισκόπους, τους:

1. Κυκλάδων Γερμανό Βαρυκόπουλο,

2. Μεγαρίδος Χριστοφόρο Χατζή,

3. Διαυλείας Πολύκαρπο Λιώση και

4. Βρεσθένης Ματθαίο Καρπαθάκη.

Η Εκκλησία της Ελλάδος τους καταδίκασε όλους, Εξ αυτών ο Ζακύνθου Χρυσόστομος, επέστρεψε στην Εκκλησία του Νέου. Το ίδιο και ο Διαυλείας Πολύκαρπος και Μεγαρίδος Χριστοφόρος, πλην δεν αναγνωρίσθηκε το επισκοπικό τους αξίωμα.


3. Το 1937 έγινε το πρώτο σχίσμα στους ΓΟΧ. μεταξύ του Βρεσθένης Ματθαίου και πρώην Φλωρίνης Χρυσοστόμου, εξ αιτίας της άποψης του τελευταίου ότι οι Νεοημερολογίτες είναι δυνάμει σχισματικοί και όχι ενεργεία, διότι έπρεπε να υπάρχει και καταδικαστική απόφαση Συνόδου. Με τον Ματθαίο ήταν ο Κυκλάδων Γερμανός, με τον πρ. Φλωρίνης ήταν ο Δημητριάδος Γερμανός. Το σχίσμα αυτό συνέπεσε σε εποχή που οι ΓΟΧ είχαν μεγάλη εξάπλωση, οι δε Νεοημερολογίτες μεγάλη ελάττωση. Αυτό δημιούργησε την υποψία ότι υποκινητής του σχίσματος ήταν ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος. Συμπίπτει δε με το γεγονός ότι το 1938 ο ιερεύς Ευγένιος Τόμπρος προσχώρησε στην παράταξη του Ματθαίου και απέβη έκτοτε ο ιθύνων νους αυτής. Ο Τόμπρος ήταν παλαιοημερολογίτης ιερεύς στην Κέρκυρα, όπου είχε καταδικαστεί εις φυλάκισιν, επειδή τέλεσε γάμο με το Παλαιό. Ευρισκόμενος στη φυλακή έστειλε επιστολή, που δημοσιεύθηκε, στον Νεοημερολογίτη επίσκοπο Κέρκυρας Αλέξανδρο να μεσολαβήσει να του δοθεί χάρις και να εξυπηρετήσει ως Παλαιοημερολογίτης τα συμφέροντα του Νέου. Όπως και έγινε. Ο Τόμπρος κοντά στον Ματθαίο, τορπίλιζε πάντα κάθε προσπάθεια ένωσης των δύο διεστώτων, υποστηρίζων πάντοτε ακραίες θέσεις, οι οποίες καθιστούσαν ανέφικτη κάθε ένωση μέχρι σήμερα.


4. Το 1944 πέθανε ο Δημητριάδος Γερμανός, οι δύο δε αποσκιρτήσαντες στο Νέο, επίσκοποι Πολύκαρπος και Χριστοφόρος επανέκαμψαν στο Παλαιό.


5. Το 1948 ο Βρεσθένης Ματθαίος προέβη μόνος του σε χειροτονίες επισκόπων. Ο Κυκλάδων Γερμανός, που μέχρι τότε ήταν μαζί με τον Ματθαίο, έπαυσε την κοινωνία με αυτόν και προσήλθε στην παράταξη του πρώην Φλωρίνης Χρυσοστόμου. Το 1950 πέθανε ο Βρεσθένης Ματθαίος.


6. Το 1949 στην εκκλησία του Νέου Αρχιεπίσκοπος έγινε ο Σπυρίδων Βλάχος, που ήγειρε σφοδρούς διωγμούς στους ΓΟΧ. Το 1951 συλλαμβάνεται πρ. Φλωρίνης Χρυσόστομος και εξορίζεται στην Ιερά Μονή Υψηλού Μυτιλήνης. Τον Μάρτιο 1952 πεθαίνει ο Κυκλάδων Γερμανός. Τον Ιούλιο 1952 διακόπτεται η εξορία του πρώην Φλωρίνης, Χρυσόστομου, ο οποίος πέθανε στις 20.9.1955.


7. Για πέντε χρόνια (1955-1960) η Παράταξη του πρ. Φλωρίνης Χρυσοστόμου εστερείτο επισκόπων. Την διοίκησή της ανέλαβε εκκλησιαστική επιτροπή, με πρόεδρο τον τότε αρχιμανδρίτη Ακάκιο Παπά, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο ΓΟΧ. Το 1960 ο πιο πάνω Αρχιμ. Ακάκιος Παπάς, μετέβη στην Αμερική, όπου δύο επίσκοποι της Ρωσικής Διασποράς, ο Σικάγου Σεραφείμ και ο Ρουμάνος Θεόφιλος Ιονέσκου, ο οποίος διατηρούσε και ενορίες με το Νέο, τον χειροτόνησαν επίσκοπο Ταλαντίου για τους ΓΟΧ Ελλάδος.


8. Το 1962 ο επίσκοπος Ακάκιος με τον Χιλής Λεόντιο, της Ρωσικής Διασποράς, χειροτόνησαν τρεις νέους επισκόπους,

1. τον Κυκλάδων Παρθένιο Σκουρλή, ιδρυτής της μεγάλης Ιεράς Γυναικείας Μονής «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» Πάρνηθας,

2. τον Γαρδικίου Αυξέντιο Πάστρα,

3. τον Μαγνησίας Χρυσόστομο Νασλίμη.

Εν συνεχεία, οι τρεις νεοχειροτονηθέντες ως άνω επίσκοποι, χειροτόνησαν δύο άλλους επισκόπους, τον Αρχιμ. Ακάκιο Παπά, τον β΄, ο οποίος ήταν ανιψιός του Προκαθημένου της Εκκλησίας των ΓΟΧ, Αρχιεπισκόπου Ακακίου Παπά του Α΄, και τον Σαλαμίνας Γερόντιο Μαργιόλη, μετέπειτα Πειραιώς. Το 1963 πέθαναν ο Κυκλάδων Παρθένιος και ο Αρχιεπίσκοπος Ακάκιος.


9. Στις 7.12. 1963 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας ΓΟΧ ο Γαρδικίου Αυξέντιος. Το 1964 η Ιερά Σύνοδος του Αυξεντίου ανέθεσε σε Επιτροπή τη σύνταξη Καταστατικού Χάρτη, ο οποίος όμως δεν ενεκρίθη από το Πανελλήνιο συνέδριο κληρικών.


10. Το 1971 ο Αρχιεπίσκοπος Αυξέντιος, προέβη στη χειροτονία τεσσάρων νέων επισκόπων:

1. τον Ευρίπου Παϊσιο Ευθυμιάδη,

2. Θεσσαλονίκης Χρυσόστομο Κιούση,

3. Θαυμακού Καλλίνικο Χανιώτη και

4. Καναδά Ακάκιο Ντούσκο.


11. Το 1973 ο Αρχιεπίσκοπος Αυξέντιος χειροτονεί δύο νέους επισκόπους,

1) τον Κυκλάδων Γαβριήλ Καλαμισάκη, εφημέριο της Ιεράς Μονής Χρυσοβαλάντου στη Λυκόβρυση Αττικής και

2) τον Μεγαρίδος Αντώνιο Θανάση.


12. Τον Ιούλιο 1973 πεθαίνει ο Μαγνησίας Χρυσόστομος Νασλίμης.


13. Το 1977 ο Ματθαιϊκός επίσκοπος Κορινθίας Κάλλιστος προσχωρεί στην Παράταξη του Αυξεντίου.


14. Το 1979 ο Κορινθίας Κάλλιστος με τον Μεγαρίδος Αντώνιο, παραπεισθέντες, ότι εκτελούν εντολή του Αυξεντίου, χειροτόνησαν κρυφά στη Μονή του Αγ. Κυπριανού στη Φυλή Αττικής οκτώ Αρχιμανδρίτες σε επισκόπους, ήτοι τους:

1) Φυλής Κυπριανό Κουτσούμπα,

2) Μαγνησίας Μάξιμο Τσιτσιμπάκο,

3) Αχαΐας Καλλίνικο Σαραντόπουλο,

4) Οινόης Ματθαίος Λαγγής,

5) Αιολίας Γερμανός Αθανασίου,

6) Πενταπόλεως Καλλιόπιος Γιαννακουλόπουλος,

7) Κνωσού Μερκούριος Καλοσκάμης και

8) Δωδεκανήσου Καλλίνικος Καραφυλλάκης (Ο Κνωσού Μερκούριος πέθανε το 1980).


15. Ο Αυξέντιος δεν αναγνώρισε τις παραπάνω χειροτονίες και απάντησε με νέες χειροτονίες, οι οποίοι ήταν οι εξής:

1) Σταυρουπόλεως Ευθύμιος Ορφανός (μετέπειτα Θεσσαλονίκης),

2) Γαρδικίου Παϊσιος Λουλουργάς (μετέπειτα Αμερικής),

3) Χριστιανουπόλεως Θεόφιλος Τσίρμπας (μετέπειτα Πατρών, δεν ζει),

4) Πλαταμώνα Αθανάσιο Ποστάλα (μετέπειτα Λαρίσης),

5) Καρδαμύλων Στέφανος, (μετέπειτα Χίου, δεν ζει),

6) Αιγίνης Παϊσιο Φιλοκαλιωτάκη (δεν ζει),

7) Ταλαντίου Γεράσιμο Βράκα (μετέπειτα Θηβών),

8) Γρεβενών Αθανάσιο Χαραλαμπίδη (μετέπειτα Αχαρνών),

9) Κεφαλληνίας Μάξιμο Βαλιανάτο και

10) Ευρίπου Ιουστίνο Κολοτούρο, μετέπειτα Ευβοίας.


16. Έτσι έγινε το δεύτερο σχίσμα στους ΓΟΧ. με δύο Συνόδους. Από τη Σύνοδο του Καλλίστου-Αντωνίου αποσπώνται τρεις επίσκοποι, ο Μαγνησίας Μάξιμος, ο Αιολίας Γερμανός και ο Δωδεκανήσου και μεταπηδούν στη Σύνοδο του Αυξεντίου. Η Σύνοδος του Αυξεντίου διασπάται σε δύο μέρη, ένα υπό τον Αυξέντιο και ένα υπό τον Πειραιώς Γερόντιο, και δημιουργούνται δύο Σύνοδοι. Ο Κορινθίας Κάλλιστος αποκόπτεται το 1985 από τη Σύνοδό του σκανδαλισμένος από την συμπεριφορά του Κυπριανού, που έδιδε τα μυστήριά του σε Νεοημερολογίτες. Στη Σύνοδο πλέον αυτή παρέμειναν

1) Ο Μεγαρίδος Αντώνιος

2) Ο Αχαΐας Καλλίνικος

3) Ο Οινόης Ματθαίος,

4) Ο Πενταπόλεως Καλλιόπιος.

Η Σύνοδος αυτή ενώνεται με τη Σύνοδο του Γεροντίου. Έτσι έσβησε το σχίσμα του Καλλίστου-Αντωνίου του 1979. Εν τω μεταξύ και η Σύνοδος του Αυξεντίου ενώθηκε με τη Σύνοδο του Γεροντίου, οπότε οι ΓΟΧ ήταν πλέον σε τρεις Παρατάξεις:

1) των Αυξεντιανών (η πολυπληθεστέρα)

2) των Ματθαιϊκών και

3) των Ενισταμένων του Κυπριανού.


17. Το 1985 η Σύνοδος της Παρατάξεως Αυξεντίου καθήρεσε τον Αυξέντιο και τους επισκόπους Θηβών Γεράσιμο και Κεφαλληνίας Μάξιμο, γιατί οι δύο τελευταίοι, με εντολή του πρώτου, προέβησαν στην κρυφή χειροτονία του Δωροθέου Τσάκου σε επίσκοπο. Ο Αυξέντιος δεν αποδέχτηκε την καθαίρεσή του και δημιούργησε δική του Παράταξη, με τον Κεφαλληνίας Μάξιμο. Είναι η τρίτη Παράταξη στο χώρο των ΓΟΧ, (μετά τους Ματθαιϊκούς και Φλωρινικούς), με ολιγάριθμους οπαδούς. Μετά την καθαίρεση του Αυξεντίου, η Σύνοδος των Φλωρινικών εξέλεξε νέο Αρχιεπίσκοπο τον Θεσσαλονίκης Χρυσόστομο Κιούση.


18. Το 1986 παραπέμπεται σε εκκλησιαστική δίκη ο επίσκοπος Φυλής Κυπριανός Κουτσούμπας για λόγους πίστεως. Ο Κυπριανός καθαιρείται και δημιουργεί δική του Παράταξη, των Ενισταμένων. Είναι η τέταρτη Παράταξη στους ΓΟΧ.


19. Στις 5 Ιουλίου 1995 έξι επίσκοποι:

1) Θεσσαλονίκης Ευθύμιος,

2) Φθιώτιδος Καλλίνικος,

3) Αμερικής Παϊσιος,

4) Χίου Στέφανος,

5) Ευρίπου Ιουστίνος,

6) Αυλώνος Βικέντιος

με δήλωσή τους ανακοίνωσαν την απόσχισή τους από την Σύνοδο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Κιούση, η οποία συνεκλήθη αμέσως και καθήρεσε τους αποσχισθέντες. Ούτοι, μη αποδειχθέντες την καθαίρεσή τους δημιούργησαν την πέμπτη Παράταξη. Από τους πιο πάνω επισκόπους, δύο, ο Αμερικής Παϊσιος και ο Αυλώνος κατέφυγαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τους αποδέχτηκαν ως μοναχούς, εν συνεχεία δε, τους χειροτόνησε διακόνους, ύστερα ιερείς και τέλος επισκόπους του. Άλλοι δύο επίσκοποι από τους καθαιρεθέντες, ο Χίου Στέφανος και Ευρίπου Ιουστίνος επανέκαμψαν στη Σύνοδο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Κιούση, η οποία ήρε τις καθαιρέσεις τους.

20. Οι Ματθαιϊκοί, μετά το σχίσμα του 1937, μέχρι το 1995 παρέμειναν ενωμένοι σε μια Παράταξη. Το έτος αυτό με αφορμή των ζήτημα των εικόνων της Αγίας Τριάδος και της Αναστάσεως του Κυρίου διασπάστηκαν σε δύο παρατάξεις, με δύο Συνόδους. Αυτό είναι το τελευταίο σχίσμα στους ΓΟΧ. με τη δημιουργία Έκτης Παράταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου