ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ: https://drive.google.com/folderview?id=0B2R6tNC3qVhKako0Mm5FRkxqcWc&usp=sharing

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

Ιερός πόλεμοςΡεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος


Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Ιερά Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, όπως αποκαλύπτεται από φωτογραφίες ντοκουμέντο που δημοσιεύει σήμερα το zougla.gr.

Οι μοναχοί της Μονής είναι στα κάγκελα και κάνουν λόγο για σχέδιο απομόνωσής τους, η τελική φάση του οποίου θα ολοκληρωθεί με τον βίαιο διωγμό τους από άντρες της ΕΛ.ΑΣ..

Όπως εξηγούν πηγές μέσα από το Άγιο Όρος, πρόκειται για μια άτυπη κόντρα μεταξύ των μοναχών της Μονής Εσφιγμένου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

«Επειδή ο μοναχοί εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους σε μερικές κινήσεις του Βαρθολομαίου, όπως το συλλείτουργο με τον Πάπα, εκείνος θέλει να τους απομακρύνει από την Μονή. Πλέον οι 108 μοναχοί δεν μπορούν να φέρουν ούτε φάρμακα, ούτε φαγητό ούτε τίποτα. Παράλληλα, έχει πάρει το όνομα τους και το έχει δώσει σε άλλη αδελφότητα που αποτελείται από έξι άτομα, τα οποία τώρα παίρνουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και διεκδικούν τα περιουσιακά στοιχεία των μοναχών» επισημαίνουν πηγές μιλώντας στο zougla.gr.

Ο φόβος των μοναχών είναι ότι «αργά ή γρήγορα», όπως λένε, θα γίνει επέμβαση των αντρών της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Άκρως αποκαλυπτική είναι μια φωτογραφία που εξασφάλισε το zougla.gr, στην οποία εμφανίζεται ένας αστυνομικός, ντυμένος με πολιτικά, να φωτογραφίζει τη Μονή.«Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι οι φωτογραφίες που πήραν οι αστυνομικοί είναι για να αναπτύξουν επιχειρησιακό σχέδιο» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Πιθανή η αστυνομική παρέμβαση

Στον αντίποδα υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για αστυνομικό κλοιό αλλά για μια διακριτική παρουσία της αστυνομίας προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια, ένεκα μιας δικαστικής απόφασης που έχει επιδοθεί, η οποία καλεί τους μοναχούς να απομακρυνθούν.«Μέσα στο Άγιο Όρος υπάρχει μια συγκεκριμένη δύναμη αστυνομικών. Δεν υπάρχουν επιπλέον δυνάμεις. Στην περιοχή έχει μπει ένα περιπολικό προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. Απλώς να επιτηρεί. Έχει γίνει επίδοση δικαστικής αποφάσεως. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας αστυνομικής παρέμβασης, καθώς έχει θυροκολληθεί απόφαση για αναγκαστικά μέτρα. Το πώς θα εκτελεστεί δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Πάντως, και στο παρελθόν έχει παρέμβει αστυνομική δύναμη και δεν έχει εκτελεστεί η απόφαση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου