ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ: https://drive.google.com/folderview?id=0B2R6tNC3qVhKako0Mm5FRkxqcWc&usp=sharing

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟΥΔΙΤΟΥ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Αγαπητοί αδελφοί
Η ταπεινότητά μου, λυπάται για όλα τα πάθη και τις αδυναμίες που κουβαλάει από μικρό παιδί, όμως πάνω απ'όλα, πονά και υποφέρει για την σημερινή κατάσταση της Εκκλησίας μας. Η κάρτα του πολίτη, με την ανελευθερία και τον ολοκληρωτισμό που ύπουλα κρύβει, θα έρθει σύντομα… Ο λαός φοβάται και ζητάει από τους ποιμένες μία συμβουλή, μία κατευθυντήρια γραμμή. Έχει την διάθεση να ακολουθήσει τον Γολγοθά, αλλά δεν έχει τον κατάλληλο οδηγό που θα τον οδηγήσει με ασφάλεια μέχρι το τέλος. Επίσης, η εκκοσμίκευση της Εκκλησίας, έχει συντελεστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, που φαίνεται ότι αλλοίωσε ολόκληρη την ζωή των χριστιανών(ιερέων και λαϊκών). Πλέον θεωρούμε ‘’φυσιολογικό’’ να δούμε έναν ιερέα χωρίς ράσο, έναν λαϊκό να παντρεύεται όσες φορές του καπνίσει, η ακόμη και να συμμετάσχουμε σε μία Θεία Λειτουργία που τελείται στην νεοελληνική γλώσσα.
Όμως το πιο συγκλονιστικό πρόβλημα, που ταλανίζει ολόκληρη την ψυχική υπόσταση των συνειδητών χριστιανών, είναι το ζήτημα της αιρέσεως του οικουμενισμού. Προσωπικά με απασχολούν τα εξής ερωτήματα: Υπάρχει αίρεση σήμερα; Αν ναι, έχει διαγνωστεί; Αν έχει διαγνωστεί από τους Πατέρες, γιατί δεν έχει εξίσου καταπολεμηθεί1; Η μνημόνευση των αιρετικών ή αιρετιζόντων επισκόπων, αποτελεί θανάσιμο αμάρτημα ή όχι; Τελικά χωρεί συγκατάβασις εις τα της πίστεως, ή όχι; Στην μη καταδικασμένη συνοδικώς αίρεση, υπάρχουν μυστήρια; Αν αποτειχιστώ, μόνο εγώ θα σωθώ; Τι θα απογίνει με τους χιλιάδες πιστούς, που κοινωνούν με την αίρεση είτε εν γνώση τους, είτε εν αγνοία τους; Φυσικά, στα παραπάνω ερωτήματα, υπάρχουν ξεκάθαρες( και όχι διπλωματικές) απαντήσεις που έχουν δωθεί, όχι από σημερινούς ‘’αγίους’’ ή πτυχιούχους θεολόγους και μόνο εν κοσμική σοφία εμπλεουμένους, αλλά από τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας.
Θα προσπαθήσω, λοιπόν, να απαντήσω στους παραπάνω προβληματισμούς, με βάση τις επιστολές του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου, και τούτο διότι, ο Άγιος αυτός αποτελεί μία τεράστια οσιακή, ομολογιακή, μαρτυρική και ιστορική μορφή. Η επιλογή των επιστολών του, έγινε καθαρά για μεθοδολογικούς σκοπούς. Ο ι επιστολές, ως γραμματειακό και ιστορικό είδος, ανήκουν στις λεγόμενες ακούσιες μαρτυρίες, τις μαρτυρίες δηλαδή, που δεν προορίζονταν να διαβαστούν από τους πολλούς(όπως λόγου χάριν μία εφημερίδα σήμερα) και ως εκ τούτου, παρέχουν αγνές, ατόφιες, καθημερινές και ειλικρινείς μαρτυρίες για την καθημερινότητα των ανθρώπων εκείνης της εποχής(εδώ της μοιχιανικής και εικονομαχικής περιόδου). Έτσι θα πληροφορηθούμε άμεσα, τι έκαναν οι χριστιανοί εκείνης της περιόδου, σε προβλήματα παρόμοια με τα σημερινά. Οι σχολιασμοί των επιστολών, θα εκδίδονται σε συνέχειες. Τέλος θα ήθελα να ζητήσω την συγχώρεσή σας για τα λάθη που σίγουρα θα κάνω, καθώς επίσης και των προσευχών σας, για να με φωτίζει ο Θεός να γράψω το καλύτερο δυνατό προς όφελος όλων μας. ΑΜΗΝ

Ο ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ

Υγ) Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας τον αδελφό Αντώνιο για την υπομονή και την επιμονή του.
1 Στον νού μου έχω άπειρα παραδείγματα ιερέων που λαλούν, αλλά δεν πράττουν, αφήνοντας έτσι ένα ημιτελές πνευματικό έργο. Κυριότερος εκπρόσωπος αυτής της μερίδας ιερέων, είναι ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο πάτερ Θεόδωρος Ζήσης κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου